tiistai 29. marraskuuta 2011

Joulupiparit

Mitäpä olisi joulu ilman pipareita?
Kaupasta saa kyllä hyviä valmistaikinoita, ja sellainen onkin omasta mielestä paras piparkakkutalon rakentamiseen, mutta muutoin piparit tehdään omatekoisesta taikinasta!

Piparitaikinan valmistamisesta tuleva tuoksu on jotain niin ihanaa ja jouluista, että suosittelen tekemään itse!

Helppo joulupipariresepti


Ainekset
1 dl  siirappia
1 dl sokeria (jos haluat todella tumman taikinan, fariinisokeria)
2 tl kanelia
1 tl inkivääriä
1 tl neilikkaa
125 g voita 1 muna
4,5–5 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa


Kiehauta siirappi, sokeri ja mausteet. Lisää rasva ja hämmennä, kunnes se on sulanut. Anna jäähtyä haaleaksi. Sekoita odotellessa sooda vehnäjauhoihin huolellisesti. Lisää siirappiliemeen muna ja sitten jauhoseos. Sekoita hyvin. Peitä taikina kelmulla ja anna kovettua jääkaapissa mielellään yön yli.

Kauli taikina jauhotetulla leivinpöydällä 3–4 mm levyksi. Ota taikinasta muotilla pipareita ja nosta ne leivinpaperoidulle tai jauhoripotellulle pellille. Paista 200-asteisessa uunissa 7–12 minuuttia piparien paksuudesta ja koosta riippuen.
Taikinan määrä on 700 g. Halutessasi suuremman määrän pipareita tee taikina kaksinkertaisena.

Kuorrutus

Koristelussa "vain mielikuvitus on rajana".
Hyvän ja kestävän kuorrutuksen resepti on:


1 kananmunan valkuainen
n. 3 dl tomusokeria tai mansikanmakuista tai kaakaonmakuista tomusokeria
(elintarvikeväriä)


Vaaleat piparit

Ainekset
2 dl vaaleaa siirappia
2 1/4 dl taloussokeria
200 g voita tai margariinia
1 iso kananmuna
2 tl jauhettua neilikkaa
1 tl jauhettua inkivääriä
1 tl jauhettua kanelia
7–8 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl soodaa

valmistus kuten joulupipareissa :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti